II. Resim Türleri
III. Fotoğrafçılık Ekipmanları
IV. Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
V. Fotoğrafçılıkta Tenvir
VI. Fotoğrafçılıkta Tertip
VII. Fotoğrafçılığınızı Pazarlamak
VIII. Fotoğrafçılığınızı Tanıtmak
IX. Fotoğraflarınızı Satmak
Tipik Mevzular
fotoğrafçılık eğitimi
fotoğrafçılık kursları
resim düzen
photoshop eğitimleri
kamera incelemeleri
Antet | Özellikler |
---|---|
Fotoğrafçılık eğitimi |
|
Fotoğrafçılık kursları |
|
Resim düzen |
|
Photoshop eğitimleri |
|
Kamera incelemeleri |
|
II. Resim Türleri
Birçok değişik fotoğrafçılık türü vardır ve her birinin kendine has teknikleri ve zorlukları vardır. En popüler fotoğrafçılık türlerinden bazıları şunlardır:
- Portre fotoğrafçılığı
- Görünüm fotoğrafçılığı
- Sokak fotoğrafçılığı
- Yolculuk fotoğrafçılığı
- Yaban yaşamı fotoğrafçılığı
- Spor fotoğrafçılığı
- Yiyecek fotoğrafçılığı
- Ürün fotoğrafçılığı
- Makro fotoğrafçılık
Her fotoğrafçılık türü kendi yetenek ve informasyon setini gerektirir. Mesela, portre fotoğrafçılarının insanlarla çalışıp hoş sahneler yaratabilmeleri gerekirken, görünüm fotoğrafçılarının tabiatın güzelliğini yakalayabilmeleri icap eder.
Muayyen bir fotoğrafçılık türü ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde birçok kaynak mevcuttur. Ek olarak, size fotoğrafçılığın temellerini öğretebilecek atölyeler ve dersler de bulabilirsiniz.
III. Fotoğrafçılık Ekipmanları
Ekipman, fotoğrafçılığın mühim bir parçasıdır ve kullandığınız ekipman türü, fotoğraflarınızın kalitesi üstünde mühim bir etkiye haiz olacaktır. Bu kısımda, fotoğrafçılığa adım atmak için gerekseme duyduğunuz değişik ekipman türlerini ve ihtiyaçlarınıza müsait doğru ekipmanı seçme hikayesinde birtakım ipuçlarını ele alacağız.
Herhangi bir fotoğrafçı için en mühim ekipman bir kameradır. Kompakt nokta ve çekim kameralarından DSLR'lere (dijital tek lensli refleks kameralar) kadar birçok değişik kamera türü mevcuttur. Seçeceğiniz kamera türü bütçenize, yapmak dilediğiniz fotoğrafçılık türüne ve yetenek seviyenize bağlı olacaktır.
Bir kameraya ayrıca, bir ya da birden fazla lense de ihtiyacınız olacak. Lensler, ışığı kamera sensörüne odaklamak için kullanılır ve fotoğraflarınızın kalitesi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilirler. Her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik lens türü mevcuttur. En yaygın lens türlerinden bazıları geniş açılı lensler, telefoto lensler ve zum lenslerdir.
İhtiyaç duyabileceğiniz öteki ekipmanlar içinde bir tripod, bir flaş ve bir kamera çantası bulunur. Bir tripod, düşük fer koşullarında keskin fotoğraflar çekmenize destek olabilir ve bir flaş, kafi organik fer olmadığında mevzunuzu aydınlatmanıza destek olabilir. Bir kamera çantası, kameranızı ve öteki ekipmanlarınızı taşımanın kullanışlı bir yoludur.
IV. Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
Kompozisyon, görsel olarak hoş bir imaj kurmak için bir fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesidir. Fotoğrafçılığın en mühim yönlerinden biridir ve bir fotoğrafı yapabilir ya da bozabilir.
Bir kompozisyon kurmak için kullanılabilecek birçok değişik faktör vardır, sözgelişi mevzu, arka plan, ön plan, tenvir ve renkler. Her faktör değişik efektler yaratmak için kullanılabilir ve bunların bir araya getirilme biçimleri muhtelif değişik ruh halleri ve duygular yaratabilir.
Resim çekerken aşağıdakileri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Mevzu: Fotoğrafın ana mevzusu nelerdir? İzleyicinin neye odaklanmasını istiyorsunuz?
- Arka plan: Fotoğrafın arka planı nelerdir? Mevzuyla iyi mi bir ilişkisi var?
- Ön plan: Fotoğrafın ön planında ne var? İzleyicinin gözünü mevzuya iyi mi yönlendiriyor?
- Tenvir: Resim iyi mi aydınlatılıyor? Tenvir fotoğrafın ruh halini ve atmosferini iyi mi etkiliyor?
- Renkler: Fotoğrafta hangi renkler kullanılıyor? Renkler görsel olarak hoş bir imaj kurmak için iyi mi bir araya geliyor?
Bu unsurları göz önünde bulundurarak hem görsel olarak hoş bununla beraber anlamlı bir kompozisyon yaratabilirsiniz.
V. Fotoğrafçılıkta Tenvir
Tenvir, fotoğrafçılığın en mühim unsurlarından biridir. Bir fotoğrafı yapabilir ya da bozabilir ve muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir. Üç ana tenvir türü vardır: organik fer, suni fer ve komplike fer.
Organik fer, güneşten gelen ışıktır. En fazlaca yönlü fer türüdür ve muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir. Sadece, organik ışığın yoğunluğu ve yönü devamlı değişebildiğinden, emek harcaması da zor olabilir.
Suni fer, lambalar, flaşlar ve flaşlar benzer biçimde suni kaynaklar tarafınca açılan ışıktır. Suni fer, organik ışıktan daha denetim edilebilirdir ve daha trajik etkisinde bırakır yaratmak için kullanılabilir. Sadece, daha pahalı ve kullanması daha zor da olabilir.
Komplike fer, organik ve suni ışığın birleşimidir. Komplike fer, muhtelif değişik efektler yaratmak için kullanılabilir ve fotoğraflarındaki tenvir üstünde daha çok kontrole haiz olmak isteyen fotoğrafçılar için iyi bir seçenek olabilir.
Bir fotoğraftaki aydınlatmayı etkileyen fer türünün yanı sıra ışığın yönü, yoğunluğu, rengi benzer biçimde bir takım başka unsur de vardır.
Işığın yönü, bir fotoğrafın ruh hali ve hissi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Ön tenvir en yaygın tenvir türüdür ve portreler için ülkü olan düz, eşit bir fer yaratır. Yan tenvir daha trajik bir tesir yaratır ve bir öznenin muayyen özelliklerini vurgulamak için kullanılabilir. Arka tenvir bir karaltı tesiri yaratır ve gizem ya da drama duygusu yaratmak için kullanılabilir.
Işığın yoğunluğu da bir fotoğrafın ruh halini ve hissini etkileyebilir. Düşük yoğunluklu bir fer yumuşak, duygusal bir tesir yaratabilirken, yüksek yoğunluklu bir fer daha trajik bir tesir yaratabilir.
Işığın rengi de bir fotoğrafın ruh halini ve hissini etkileyebilir. Sıcak bir fer rahatlatıcı, davetkar bir tesir yaratabilirken, soğuk bir fer daha trajik ya da esrarlı bir tesir yaratabilir.
Değişik tenvir türlerini ve bu tarz şeyleri etkileyen faktörleri anlayarak, fotoğraflarınızda aydınlatmayı kullanarak muhtelif efektler yaratabilirsiniz.
VI. Fotoğrafçılıkta Tertip
Tertip, fotoğrafçılık döneminin mühim bir parçasıdır. Fotoğraflarınızın genel standardını iyileştirmeye destek olabilir ve portföyünüz için daha tutarlı bir manzara yaratmaya da destek olabilir. Fotoğrafları düzenlemenin birçok değişik yolu vardır ve en iyi yaklaşım, fotoğraflarınızın hususi gereksinimlerine bağlı olarak değişecektir.
En yaygın düzen tekniklerinden bazıları şunlardır:
- Kırpma ve tekrar boyutlandırma
- Pozlama, kontrast ve doygunluğun ayarlanması
- Lekeleri ve istenmeyen nesneleri çıkarma
- Efektler ve filtreler ekleme
Fotoğraflarınızı düzenlerken aşırıya kaçmamaya dikkat etmeniz önemlidir. Fotoğraflarınızın naturel olmayan ya da realist olmayan görünmesini istemezsiniz. Fotoğrafın özgün amacını aklınızda tutmanız da önemlidir. Bir fotoğrafı muayyen bir gaye için düzenliyorsanız, sözgelişi bir portföy ya da bir müsabaka için, düzenlemelerin bu gaye için müsait olduğu için güvenli olmanız icap eder.
Tertip, fotoğraflarınızı geliştirmenin keyifli ve ödüllendirici bir yolu olabilir. Ek olarak portföyünüz için daha ustalaşmış ve cilalı bir manzara oluşturmanıza destek olabilir. Fotoğraflarınızı iyi mi düzenleyeceğinizden güvenli değilseniz, size destek olacak bir takım kaynak mevcuttur. Çevrimiçi, kitaplarda ve fotoğrafçılık eğitmenlerinden eğitimler bulabilirsiniz.
VII. Fotoğrafçılığınızı Pazarlamak
Fotoğrafçılığınızı pazarlamak, işinizin potansiyel müşteriler ve alıcılar tarafınca görülmesi için eğer olmazsa olmazdır. Fotoğrafçılığınızı pazarlamanın birçok değişik yolu vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Çalışmalarınızı sergilemek için bir internet sayfası ya da blog oluşturma
- Fotoğraflarınızı paylaşmak ve potansiyel müşterilerinizle irtibat oluşturmak için toplumsal medyayı kullanın
- Çalışmalarınızı yarışmalara ve sergilere gönderme
- Öteki fotoğrafçılar ve sektör profesyonelleriyle ağ oluşturma
- Potansiyel müşterilere direkt ulaşmak
Sizin ve bütçeniz için işe yarayan bir marketing stratejisi bulmak önemlidir. Bir strateji geliştirdikten sonrasında, çabalarınızda tutarlı olun ve sonuçlarınızı takip edin, böylece neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görebilirsiniz.
Fotoğrafçılığınızı Tanıtın
Fotoğrafçılığınızı tanıtmak, işletmenizin mühim bir parçasıdır. Çalışmanızı tanıtmanın birçok değişik yolu vardır ve en iyi yaklaşım, muayyen hedeflerinize ve bütçenize bağlı olarak değişecektir.
Fotoğrafçılığınızı tanıtmanın en yaygın yollarından bazıları şunlardır:
- Çalışmalarınızı sergilemek için bir internet sayfası ya da blog oluşturma
- Fotoğraflarınızı paylaşmak ve potansiyel müşterilerinizle irtibat oluşturmak için toplumsal medyayı kullanın
- Çalışmalarınızı yarışmalara ve galerilere gönderme
- Öteki fotoğrafçılar ve sektör profesyonelleriyle ağ oluşturma
- Atölyeler ya da dersler sunuyoruz
- Fotoğrafçılık ile alakalı makaleler yazmak ya da konuşmalar yapmak
Sizin için en iyi olanı bulana kadar değişik tanıtım yöntemlerini tecrübe etmek önemlidir. Mühim olan çabalarınızda tutarlı olmak ve hiç pes etmemektir. Vakit ve çabayla başarıya ulaşmış bir fotoğrafçılık işi kurabilirsiniz.
IX. Fotoğraflarınızı Satmak
Fotoğraflarınızı satmak, para kazanmanın ve çalışmalarınızı dünyayla paylaşmanın mükemmel bir yolu olabilir. Fotoğraflarınızı satmanın birçok değişik yolu vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Baskı satışı
- Dijital indirmelerin satışı
- Yığın resim satışı
- Lisans haklarının satışı
- Baskıları komisyonla satmak
Bu yöntemlerin her birinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır, bundan dolayı sizin için doğru olanı seçmeniz önemlidir.
Fotoğraflarınızı satmakla ilgileniyorsanız, başlamanıza destek olacak bir takım kaynak mevcuttur. Çevrimiçi olarak yararlı makaleler ve eğitimler bulabilirsiniz ve ek olarak fotoğraflarınızı satmak için bilmenizde fayda olacak her şeyi öğretebilecek bir takım kitap ve kurs da mevcuttur.
Fotoğraflarınızı satmak para kazanmanın ve çalışmalarınızı dünyayla paylaşmanın mükemmel bir yolu olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek başarı şansınızı artırabilirsiniz.
S: Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
A: Bu soruya tek bir yanıt yoktur, bu sebeple yeni başlayanlar için en iyi kamera bireysel ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sadece yeni başlayanlar için iyi seçenekler içinde Nikon D3500, Canon EOS Rebel T7 ve Sony Alpha a6000 bulunur.
S: Fotoğrafçılar için en iyi düzen yazılımı hangisidir?
A: Her biri kendine has kuvvetli ve cılız yönleri olan birçok değişik resim düzen yazılım programı mevcuttur. Birtakım popüler seçenekler içinde Adobe Photoshop, Lightroom ve Capture One bulunur. Sizin için en iyi yazılım, hususi ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır.
S: Fotoğrafçılığımı iyi mi tanıtabilirim?
Fotoğrafçılığınızı tanıtmanın toplumsal medya, çevrimiçi portföyler ve matbu reklamlar dahil olmak suretiyle birçok değişik yolu vardır. Fotoğrafçılığınızı tanıtmanın en iyi yolu, muayyen hedeflerinize ve bütçenize bağlı olacaktır.
0 Yorum